ess artikel klar

I förra veckan tillkännagav utbildningsminister Lars Lejonborg att staten är villiga att satsa på det planerade European Spallation Source-projektet (ESS) i Lund. Men nu riktar Miljöpartiet stark kritik mot projektet och tänker motarbeta det på alla nivåer  - Vi på miljöpartiet tycker vanligtvis om forskning, men vi anser att ESS är för dyrt och dessutom är hela anläggningen ur forskningsperspektiv mycket tvivelaktig. Anläggningen beräknas kosta 1200 miljoner euro eller 11 miljarder kronor. Av detta, förklarade utbildningsminister Lars Lejonborg (fp) i förra veckan, är staten beredd att skjuta till 3 miljarder. Resten av kostnaden är tänk att bekostas av andra länder i Europa som vill skicka sina forskare till Lund. Detta faktum tvivlar dock miljöpartiet på. ? Att andra stater i Europa skulle bekosta detta måste ses som ett väldigt dåligt förhandlingsläge för ESS-s, säger Ulf Holm, riksdagsledamot för miljöpartiet.En annan fråga som engagerat miljöpartiet starkt är frågan om marken på vilken ESS-anläggningen skulle ligga samt den runt omkring. På sin hemsida skriver dem att projektet fullkomligt kommer sluka 100 ha av Sveriges bästa åkerjord samtidigt som de pekar på riskerna för att marken runt omkring kontamineras för 1000 tals år framåt vid en eventuell olycka. Det leder i sin tur vidare till frågan om varför inte ESS i lund har några inplanerade säkerhetszoner så som liknande anläggningar i bl. a USA och Japan.  

Karl Fredrik Berggren, professor vid luns universitet och Ess-scandinavias projektledare, är irriterad på miljöpartiet. ? För det första tycker jag att miljöpartiet får för stort utrymme i media och för det andra så är det mesta fel. De är helt enkelt dåligt pålästa, tillrättavisar han. Han menar att det ca 1 km2 stora området, vilket motsvarar ungefär en normalstor golfbana, Ess ska placeras på redan ingår i Lunds kommuns plan för att göra området norr om staden till ett nytt innovationscenter med framförallt olika forskningsinrättningar men också bostäder och utbyggnad av universitet finns med. Vad gäller strålningen pekar Karl Johan på flera olika rapporter, bland annat från Studsvik Nuclear AB, som motbevisar strålningsrisken samt risken för kontamination, inte ens vid en olycka är risken större än minimal att radioaktivt material skulle läcka ut, eftersom hela anläggningen kommer vara ett slutet system. Säkerhetszonerna som miljöpartiet pratar om är i Japan inte mer än att området där anläggningen ligger än inhägnad och så kommer det också att vara i Lund, men det är inte för att skydda allmänheten som man sätter upp staket utan snarare för att skydda anläggningen menar Karl Johan. ? På den amerikanska anläggningen är det däremot lite annorlunda, men det beror främst på att eftersom den anläggningen ligger ute i öknen så kan de elda på lite mer och därmed också generera högre strålning, men detta är inget vi kommer syssla med i lund.  

Beträffande baktalningen har Karl Johan gott mod. ? Det är ju andra länder som vill ha denhär anläggningen så jag förstår inte varför det inte skulle gå, inom forskar världen är denhär typen av finansiering relativt vanlig. Just nu är både Spanien och Ungern våra främsta konkurrenter, men jag tror att våra chanser är rätt goda. Och att denhär forskningen skulle vara tvivelaktig är verkligen inte sant, det här är ett mycket hett forskningsprojekt inom många områden, t ex strukturkemi, biologi, geologi och bioteknik. Detta kommer i slutändan förhoppningsvis leda till lättare material vilket i sin tur kommer att gynna miljön genom lättare motorer osv. avslutar Karl Johan.

 

ESS beräknas, om satsningen går i land, vara i bruk 2017/2018

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback