ESS

Mp får för stort utrymme i media, dock är kritik bra, när den är välriktad.

 

Miljöaspekter:

Mp:100 ha av fin åkerjord går till spillo

ESS- lund stads planering för detta område är redan ett innovationscentrum för forskning, vidare utbyggnad av lunds universitet och bostäder och forskningsföretag.

Mp: strålning och risken för kontamination?

ESS- Det finns redan en grundstrålning på jorden, både inifrån jordens kärna och från rymden (kosmisk strålning) I Sverige är den strålningen lägre på grund av bergrunden och därför kommer inte områden runt ESS ha högre strålning än vad jorden har normalt sett. Vilket i sig är mycket liten skillnad.

Säkerhet:

Mp- det finns inga säkerhetszoner

ESS- strålningsrisken i sig behöver inga säkerhetszoner. Anläggningen i Japans säkerhetsområde handlar bara om att hålla folk ute för att undvika meningslöst spring, Precis som en fabrik. Anläggningen i japan ligger också nära en stad, precis som den i lund.

Anläggningen i USA ligger däremot ute i öknen (beror snarare på att amerikanarna är mer bilburna och inte drar sig för att köra lite extra) vilket därmed tillåter dem att öka trycket lite högre och därmed strålningen, en även där är strålrisken relativ.

 

Mp: tycker om forskning, men inte såhär dyr. 11 miljarder är för mycket. Andra länder kommer inte vilja betala.

ESS: Det är tänkt att andra länder ska stå för kostnaden samtidigt som svenska staten då skjuter till 3 miljarder. Detta projekt är ingalunda ett svenskt eller nordiskt projekt. Det är ett projekt som det tagits initiativ till på hög europeisk forskarnivå. Eftersom också andra länder vill ha projektet finns det goda själ att tro att andra länder vill hjälpa till att finansiera. Ess är hoppfulla.

 

ESS- om projektet går i land så ska anläggningen vara klar att användas 2017/2018. Poängterar att det är en lång resa dit. Men en intressant resa.

 

Forskningen i ESS är främst grundforskning om de små partiklarna i atomerna. Dess mål är att komma längre inom bioteknik och tillverka lättare matrial och lättare förstå bränsleceller och celler i stort.

 I stort sett är ESS ett steg mot en bättre miljö.

Kommentarer
Postat av: Linda

Undar om någon överhuvudtaget tog sig tid och läste det inlägget..

2007-03-14 @ 10:42:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback